GFO speelt bij Last Post in Ieper (B)

Het laatste weekend van juni vertrekt het Gelders Fanfare Orkest (GFO) naar West- Vlaanderen (vlakbij de Franse grens) om daar 3 maal op te treden. Twee optredens in Ieper en een mooi concert samen met onze vrienden van de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem.

Ieper is een stad die een bijzondere plaats inneemt in de historie van België, maar ook van Europa en van de wereld. Tijdens de 1e Wereldoorlog, die ook wel de “grote oorlog” wordt genoemd, bevond het slagveld zich rondom Ieper. In de loopgraven en in het niemandsland rond de stad sneuvelden ongeveer een half miljoen mensen tussen 1914 en 1918. Tijdens de vier jaar durende oorlog werd de stad Ieper letterlijk met de grond gelijk gemaakt. De laatst overgebleven inwoners werden begin mei 1915 verplicht geëvacueerd.

Na de oorlog werd de stad geheel herbouwd en in oude, middeleeuwse luister hersteld. Vanaf 1920 werd gebouwd aan de Menenpoort op de plaats waar vroeger de stadspoort stond. Via deze weg marcheerden de geallieerde soldaten indertijd naar het slagveld. De Menenpoort is een eerbetoon aan bijna 55.000 geallieerde soldaten die zijn gesneuveld en vermist zijn geraakt. Er is voor hen geen graf op de talrijke begraafplaatsen rond Ieper, maar hun namen staan gebeiteld in de boog. Een heel confronterend gezicht. Vanaf 1928 wordt iedere dag, dus van 1 januari tot 31 december om 20.00 uur een ceremonie gehouden onder de Menenpoort ter nagedachtenis aan alle gesneuvelden. Iedere dag komen er honderden mensen naar deze poort waar een gedicht wordt voorgedragen, het signaal van de Last Post gespeeld wordt en een minuut stilte wordt gehouden. Het is een herdenking die de bezoekers niet onberoerd laat. Het GFO heeft de zeer eervolle uitnodiging ontvangen om medewerking te verlenen tijdens de Last Post-ceremonie op vrijdagavond 29 juni om 20.00 uur.

Op zaterdagmiddag 30 juni spelen wij een openluchtconcert op de prachtige markt van Ieper, voor de lakenhal. Zondagmiddag 1 juli reizen we dan door naar Izegem (dat ligt zo’n 25 km ten noorden van Ieper) waar we te gast zijn bij de Koninklijke Fanfaren van Izegem. Daar sluiten we het GFO-seizoen af met een prachtig, gezamenlijk concert in de namiddag.

Recente artikelen

Nog een paar weken tot de auditie-middag van het GFO. De aanmeldingen stromen binnen, dus geef jezelf ook snel op! https://t.co/5iASgWbfsW