Verberg snelkoppelingen

In de ban van 35 jaar Gelders Fanfare Orkest

Voordat op zaterdag 16 september rond de klok van 21:30 de laatste noot van het ruim 100-koppig reünie-orkest had geklonken en de gezellige nazit kon beginnen, gebeurde er iets bijzonders. Twee weken eerder was al wereldkundig gemaakt dat het reünie-orkest die dag de 1e symfonie ‘The Lord of the Rings’ zou gaan instuderen en uitvoeren. Ook kon toen eindelijk de mystery guest worden aangekondigd. Niemand minder dan de componist Johan de Meij zelf was bereid gevonden over te komen uit New York om zijn muzikale monument - dit jaar ook 35 jaar oud - te komen dirigeren.

De reünie-commissie bestaande uit de enthousiaste GFO-leden Doreanne en Corrie, aangevuld met oud-leden Harmen, Gert-Jan en Joël, waren er klaar voor. De zaal was ingericht en versierd en vanaf 13:00 druppelden de eerste oud-leden Kulturhus De Talter in Oldebroek binnen. Veel enthousiasme over het weerzien van elkaar, maar ook wel wat gezonde spanning: The Lord of the Rings, een stuk van 40 minuten vandaag instuderen en uitvoeren, gaat dat wel lukken …?

Bach
Klokslag 14:00 uur had iedereen zijn plekje in het orkest opgezocht en kon de groothoeklens van fotograaf Benno Wonink het reünie-orkest vereeuwigen. Daarna opende dirigent Erik van de Kolk het muzikale deel van de dag. Er werd ingespeeld met 2 Bach-koralen en het openingswerk voor de avond - Consolation, gebaseerd op het werk van Georg Neumark - werd kort gerepeteerd.

Over Bach gesproken: ik schat in dat die zeker wel voor het GFO had willen componeren en voor Erik van de Kolk in het bijzonder. Wat een muzikaliteit! De toon was gezet; iedereen zat op het puntje van de stoel.

Nu was het tijd voor het repeteren van het hoofdgerecht. Maestro Johan de Meij had een duidelijk plan hoe de symfonie zo efficiënt mogelijk in te studeren. Een paar uur met wat pauze momenten later was het reünie-orkest er daadwerkelijk klaar voor. De ‘spannende’ passages en overgangen waren onderhanden genomen, deel 4 werd deel 2 en er was zelfs een complete doorloop inclusief gesproken tekst gedaan. Aan tafel!

Fellowship
Om 19:45 namen publiek, genodigden en het orkest plaats in de zaal. Bert Groothedde, de ceremoniemeester van de dag, deed een mini-Collegetour met Johan de Meij, waarbij ook publiek en orkest met de componist in gesprek konden gaan. De Q&A ging naadloos over in het concert dat geopend werd door Erik van de Kolk met Consolation.

Verteller en stemkunstenaar Frans Limburg - bekend van zijn hoofdrol vertolking in “Het IJs” in 2013 - was speciaal voor deze gelegenheid uitgenodigd. Met een door hem prachtig bewerkte tekst voegde hij een extra dimensie toe aan het verhaal van Tolkiens reisgenootschap. Nadat het Elfenwoud en de Brug van Khazad-Dûm waren gepasseerd, kroop Frans in het voorlaatste deel met zijn stem letterlijk in de huid van een afzichtelijk schepsel: GOLLUM! In een battle met de sopraansax werd uitgebeeld hoe hij, al loerend op het reisgenootschap, alles uit de kast haalde om zijn obsessie, die Ene Ring, zijn Lieveling te bemachtigen …

Lukte niet …
Zoals Willy van ’t Hul - (bestuurs)lid van het eerste uur van het GFO - het treffend zei tegen het aanwezige publiek is de vergelijking van Tolkiens verhaal en het GFO treffend. Ook al is het soms weleens moeilijk, uiteindelijk komt het altijd goed. De ‘fellowship’ van het GFO is echter geen fantasie, maar wordt gevormd door de passie voor de muziek en vriendschappen voor het leven.

Bart van den Brink
Speciale gast deze avond was Bart van den Brink. Als eerste dirigent in 1988 legde hij het fundament voor het prachtige orkest dat het GFO in de afgelopen 35 jaar is geweest. De muzikanten die de beginperiode hebben meegemaakt spreken nog altijd met grote waardering over zijn dirigentschap. Het was dan ook een mooie verrassing dat Bart het stokje aan het einde van het concert oppakte. Met de concertmars Mercury van Jan Van der Roost dirigeerde hij het reünie-orkest, statig en majestueus, naar het slotakkoord van het concert en van een prachtige dag.

Podcast 35 jaar GFO
Nog even dit. Speciaal voor het 35-jarig jubileum maakte Bert Groothedde een podcast serie. In 8 gesprekken van 35 minuten, met oud-leden uit elke sectie van het orkest, gaat hij op zoek naar de meest bijzondere verhalen uit de geschiedenis van het GFO. De podcast serie is hier te beluisteren op Spotify. Een aanrader!

Tekst: Joël (oud-bestuurslid en Jubileum-CIE)
Fotografie: Benno Wonink