Een geselecteerde groep muzikanten van het Gelders Fanfare Orkest(GFO) neemt deel aan de pilot Gehoorbescherming op Maat. Zij hebben dit, bijna een jaar geleden, samen met hoorspecialist Beter Horen opgestart.
Tijdens de Kick-off met Ellen ten Damme kwam ze al even aan het woord, hoorniste Marloes. Zij speelt inmiddels ruim 11 jaar bij het provinciale orkest. Zij vertelt: “Na het afronden van de opleiding tot muziekdocent aan het conservatorium en de opleiding SPH ben ik gaan werken bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. In mijn werk voer ik veel gesprekken met mensen, en een normaal functionerend gehoor is hierbij noodzakelijk.”
“Hoge tonen hoor ik niet goed meer en ten opzichte van vroeger merk ik dat ik gesprekken in drukke ruimtes of met veel omgevingsgeluid niet altijd meer goed kan volgen. Gehoorbescherming is voor mij dus belangrijk, maar wel met als voorwaarde dat ik kan blijven genieten van orkestmuziek,” aldus hoorniste Marloes.
Eerste ervaring met gehoorbescherming
Zij vertelt vervolgens: “Via het werk van mijn vader kon ik aan otoplastieken komen en omdat ik in die tijd wekelijks in de discotheek op de dansvloer bij een live-band stond, leek me dat geen slecht idee. Ik heb hierop nooit rare reacties gehad. De doppen vielen niet op en als mensen het wel zagen, gaven ze aan het een goed idee te vinden gezien de (soms idioot) harde muziek.”
“Tijdens orkestrepetities, waarbij ik zelf moest spelen, heb ik die oordoppen toen ook wel geprobeerd, maar dit beviel helemaal niet. Ik hoorde mijn eigen toon alsof ik net drie weken geleden was begonnen met hoornspelen en hoorde niet meer wat anderen deden.”
Otoplastieken bij muziek luisteren
Ook heeft Marloes ervaring met oordoppen bij bezoek aan concerten. “Nog steeds gebruik ik gehoorbeschermers als ik een popconcert of een festival zoals Lowlands bezoek. De nieuw aangemeten doppen werken nog beter dan mijn oude doppen. Ik hoor beter de balans in de muziek en de muziek wordt minder vervormd. Verder gebruik ik de nieuwe doppen dagelijks in de auto: de radio zet ik dan harder met als gevolg dat ik muziek kan luisteren zonder het geraas van de auto erdoorheen. Klassieke muziek luisteren lukte nooit in de auto; met doppen in kan dat wel! Ik merk dat ik minder vermoeid raak van autorijden als ik het geraas van de auto wegneem door de doppen.”
Sceptisch over oordoppen bij het spelen
Haar ervaringen met het dragen van oordoppen als hoorniste zijn niet positief. “Het zelf spelen met doppen in bevalt nog steeds niet goed. In de komende periode gaan we experimenteren met verschillende filters, en dan zou het heel fijn zijn als het spelen met gehoorbescherming net zo prettig kan worden als zonder. Vooralsnog ben ik eerlijk gezegd wat sceptisch hierover. Ik kan me nu nog niet voorstellen dat de beleving van muziek tijdens het spelen hetzelfde kan zijn als spelen met gehoorbescherming.
Echter, wellicht gaat deze pilot anders uitwijzen!“, zo zegt Marloes. Daarover meer in de volgende GFO Beter Horen BLOG!
Reactie toevoegen