Verberg snelkoppelingen

GFO op bezoek bij CWO in Groningen

Zaterdag 25 mei was het Gelders Fanfare Orkest te gast in Groningen om samen met fanfare CWO een duo-concert te verzorgen.

Klokslag 20.00 uur klonken de eerste noten in een goed gevulde Immanuelkerk. Na de spetterende opening "Flourish for Fanfare" vervolgde het CWO haar programma met "Armenian Dances Part I" van Alfred Reed. Dit werk werd zeer sfeervol neergezet waarbij het karakter van de soms opzwepende maar vaak ook lyrische dansen in onregelmatige maatsoorten goed tot zijn recht kwam. Via een bijzonder geslaagde uitvoering van het "Verso Libre" van de Groningse componist Arend Gerds met fraaie koperklanken en dansante saxofoonpassages voerde het CWO de luisteraar naar een moment van reflectie. Voor het 50-jarig jubileum van het CWO schreef dirigent Thom Zigterman "To the ones we love", ter nagedachtenis aan de in 2018 plotseling overleden hoornist Hette Faber. Voorafgaand aan dit werk vroeg ladyspeaker Lianne IJzer iedereen de ogen te sluiten en te denken aan een dierbare. Dit zorgde voor een bijzondere beleving van dit mooie gedragen werk waarin de emotie goed voelbaar was. Speciaal was dat vervolgens tijdens de inzet van het koraalmatige thema in "Vitae Aeternum" van Paul Lovatt-Cooper er een luchtballon langs de hoge ramen van de kerk dreef die zo onze gedachten verder meevoerde…

Na de pauze was het de beurt aan het Gelders Fanfare Orkest dat aftrapte met een flitsende vertolking van "Nothern Anniversary". Het GFO speelde deze avond twee werken van de hand van componist Tjeerd Nijhof, tevens trombonist bij het orkest: "Osiris" en "Sweet Toned". In het laatste werk wist euphonium solist Gerd Wensink de zaal te betoveren met prachtig meeslepend spel. "A Brussels Requiem" van Bert Appermont greep de toeschouwers van begin tot einde. Flitsend, zowel ingetogen als uitbundig, prachtig uitgevoerde solistische passages en grootse tutti momenten wisselden elkaar af. Het publiek wist deze mooie uitvoering dan ook te belonen met een groot applaus en staande ovatie. Als dank voor dit enthousiasme sloot het GFO het duo-concert af met een fraaie Queen Medley.

Het was een prachtige fanfareavond!

Tekst; Willy (bugel)
Fotografie; Benno Wonink