Het concert in Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof te Tiel maakte deel uit van de concertserie HRFSTWND, waarin ieder jaar het neusje van de zalm van de Gelderse blaasmuziek te horen is. Voor de pauze speelde Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel haar concoursprogramma en na de pauze was het Gelders Fanfare Orkest (GFO) onder leiding van haar chefdirigent Erik van de Kolk aan de beurt met ondermeer werken van de componisten Bernard van Beurden en Jan Van der Roost.
In zijn toespraak bij de uitreiking van de Nationale BUMA Blaasmuziek Award aan Jacob Dijkstra liet Andries de Haan het rijtje laureaten de revue passeren: Hardy Mertens, Peter Kleine Schaars, Jacob de Haan, Jan de Haan, Rob Goorhuis, Johan de Meij… Stuk voor stuk componisten van naam en faam. Jappie Dijkstra is noch componist, noch arrangeur. “Je kunt je afvragen of jij wel in dit rijtje thuishoort”, merkte De Haan op.
VERDIENSTEN
Vervolgens schetste Andries de vele verdiensten van Dijkstra gedurende de afgelopen halve eeuw: cornettist en bestuurder bij brassband De Wâldsang, grondlegger van bladmuziekwinkel De Fiiftrieme (Fries voor: notenbalk), medeoprichter van de Nationale Brassband Kampioenschappen, grondlegger van het voormalige magazine Brass Info, vertegenwoordiger voor Nederland in de European Brassband Association, initiator van compositieopdrachten, adviseur en ambassadeur van het Wereld Muziek Concours, inspirator van EUROBRASS Drachten, de stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON) en Groningen Brass Experience, dirigent, jurylid en aanjager van het Repertoire Informatie Centrum. De Haan: “Het antwoord op de vraag of jij in dat rijtje thuishoort is volmondig: ja, dat verdien je. Je bent een pionier op het gebied van nieuw repertoire. Vele componisten hebben via jou opdrachten gekregen voor het schrijven van composities voor wedstrijden en festivals. Je onophoudelijke inzet en lobbywerk hebben geresulteerd in een enorme toename aan nieuw repertoire, maar ook aan de ontwikkeling van (jonge) componisten. Daarnaast ben je bent een verbinder en een mens waarop je kunt bouwen. Deze prijs is dan ook dik en dik verdiend.”
BUMA International
Paul Hindmarsh ontving uit handen van Johan Jansen de Internationale BUMA Blaasmuziek Award. “De heer Hindmarsh is misschien niet direct een bekende naam voor u als publiek, maar hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de wereld van de blaasmuziek”, sprak Jansen die de verdiensten van de Engelse musicus de revue liet passeren. Hindmarsh stond aan de wieg van het BBC Festival of Brass (het huidige RNCM Brass Band Festival). In 2006 maakte hij de overstap naar de muziekjournalistiek en was onder meer werkzaam voor het bekende tijdschrift British Bandsman. Naast zijn inzet voor de internationale (brass)muziekwereld in bestuurlijk en organisatorisch opzicht is hij tot op de dag van vandaag nog werkzaam als arrangeur, samensteller en researcher in het Brits blaasmuziekerfgoed. Om zijn woorden kracht bij te zetten, haalde Jansen citaten aan van vooraanstaande componisten zoals Edward Gregson en Philip Wilby waarin ze Paul Hindmarsh prijzen voor zijn grote inzet voor met name de brassbandwereld. “Wat kunnen we hieraan toevoegen?”, aldus Jansen. “Ik ben zeer vereerd om u de Internationale BUMA Award toe te kennen en hoop dat de muziekwereld in de toekomst nog vele bijdragen van uw kant mag zien”
Het GFO sloot haar concert af met de Festival March “Praise” van Wilfred Heaton, speciaal voor fanfare gearrangeerd door Marten van der Wal. Deze mars heeft een speciale betekenis voor beide award winnaars.
Gastheer van deze middag boordevol prachtige blaasmuziek was Ab Nieuwdorp, presentator bij NPO Klassiek.
Tekst: KNMO Klankwijzer
Foto's: Marthe Schilderman