De activiteiten van Willie dateren al van vóór de feitelijke oprichting van het GFO in 1988. Zij heeft de oprichting van het orkest in belangrijke mate voorbereid. Vanaf de oprichting is Willie spelend lid in het orkest en vervult zij in het bestuur de functie van secretaris. Tevens fungeert ze als onbezoldigd manager van het GFO. Bijzonderheid is dat decorandus afkomstig is uit Oldebroek (GLD) en ten tijde van de oprichting van het GFO al in Groningen woonde en daar nog steeds woont. Om de repetities van het GFO te bezoeken, deze vinden 1 keer per 2 weken plaats, reist ze trouw heen en weer van Groningen naar Epe of Hattem.
De wijze waarop Willie reeds 25 jaar haar bestuurdersrol uitvoert is van grote betekenis geweest voor het succes van het GFO. Zij heeft een grote bijdrage geleverd aan het inslaan van nieuwe muzikale wegen van het orkest. Hierbij moet gedacht worden aan succesvolle projecten, het promoten van de nieuwste muziek voor het fanfareorkest en concertreizen naar Zwitserland en Spanje. Deze initiatieven hebben er toe bijgedragen dat het GFO niet alleen een voorbeeldfunctie binnen de amateurblaasmuziek heeft weten te bemachtigen, maar ook respect en waardering geniet binnen het professionele circuit.
Lees het hele artikel op Veluweland (Gemeente Nunspeet, 21 april 2013)
Een mooi artikel Willie! Maar vertel, wat betekent deze Koninklijke onderscheiding eigenlijk voor jou?
Het is inderdaad waar dat ik dat lintje heb gekregen. Maar ik zie het ook als een onderscheiding voor het GFO. 25 jaar geleden zijn we met een 18 tal muzikanten begonnen met een ideaal, namelijk een orkest oprichten met als doelstelling het promoten van fanfare muziek en spelen op een zo hoog mogelijk niveau. En dat ik dan nu deze onderscheiding krijg omdat ik min of meer als boegbeeld fungeer als spelend lid en bestuurslid, is heel bijzonder. Persoonlijk vind ik het dan ook een hele grote eer. Ik heb heel erg genoten van de concertavond waarbij ik de onderscheiding kreeg, ik vond het heel bijzonder dat er zoveel muziekvrienden, familie en liefhebbers aanwezig waren. Mensen die weten waar het GFO voor staat en waar we muzikaal met elkaar naar toe willen. Mensen met passie voor fanfaremuziek.
Voor diegenen die Willie nog niet kennen, hoe zou jij jezelf willen omschrijven?
Hartstikke aardige vrouw.. haha! Echt heel lief, heel redelijk ook... haha!! En natuurlijk knap...Maar zonder gekheid... nee, weet ik niet. Ik vind dit een lastige vraag. Ik denk dat ik weet wat ik wil, maar ook waar het orkest naar toe moet. Wat ik wel heel belangrijk vind, is dat ik wel in de afgelopen 25 jaar de doelstelling van het GFO heb bewaakt en heb geprobeerd om deze te waarborgen. Dit doe je altijd samen met de artistieke leiding van het orkest, de dirigent dus. Ik ben wel een doorzetter, vasthoudend naar het doel toe en consequent daarin. Ik stel hoge eisen aan de leden, maar stel deze hoge eisen ook voor mijzelf. Als bestuurslid probeer ik de randzaken dusdanig in te richten dat de muzikanten zich kunnen wijden aan hun hoofddoel, namelijk het goed muziek maken. Daarvoor komen de muzikanten immers bij het GFO. En inventief zijn, dus met weinig geld het uiterste uit het orkest te halen.
Deze Koninklijke onderscheiding "Ridder in de Orde van Oranje" is een kroon op je werk. Gekscherend wordt wel gezegd dat een dergelijke onderscheiding gegeven wordt aan mensen met een respectabele leeftijd. Heb je nu persoonlijk nog een muzikale of andere stip aan jouw horizon?
Ik leg de lat weer hoog. Binnen nu en 10 jaar moeten we een concert verzorgen in de mooiste concertzaal van Nederland, namelijk het Koninklijk Concertgebouw. Maar dan wel in de Grote zaal hè...en anders in De Doelen in Rotterdam! Dat zou ook geweldig zijn. Daarnaast een grote concertreis, op internationaal niveau misschien. Maar vooral nieuw origineel fanfare repertoire toevoegen. En op korte termijn een mooi WCM optreden neerzetten. Dat is niet afhankelijk van de punten die je daar krijgt van de jury, maar gewoon een kwalitatief goed concert neerzetten. Genoeg wensen dus!
Dit jaar viert het GFO haar 25 jarig bestaan. Jij stond destijds aan de wieg van het orkest. Op welke manier is destijds het orkest tot stand gekomen?
Wij waren (Gré van Loo, Corrie Spronk, Bart van den Brink) destijds oud leden van het NJFO en wilden muziek maken op top niveau. In Friesland was zoiets al tot stand gekomen en wij waren in de volle overtuiging dat zoiets ook in Gelderland tot stand zou kunnen komen. We zijn met een 18 tal muzikanten begonnen onze doelstelling te verwezenlijken. Na doorzetten en nog eens doorzetten hebben ondertussen al honderden muzikanten geholpen om het orkest neer te zetten. Er is blijkbaar veel behoefte aan, gezien het grote aantal muzikanten dat het GFO telt. Muzikanten nemen hun ervaringen ook weer mee naar hun eigen vereniging en stimuleren daarbij qua repertoire en styling ook hun plaatselijke club. Denk hierbij aan thema concerten, uitnodigen van gerenommeerde solisten en het spelen van opdrachten die het GFO heeft verstrekt aan diverse componisten.
Welke hoogtepunten van het GFO tijd zijn persoonlijke mijlpalen?
De tournee naar Valencia (2008) was een enorme mijlpaal. Het behalen van de tweede plaats in de Concertafdeling van het WMC 1997. Maar ook het 10 jarig bestaan van het GFO, de première compositie Da Caccia van Bernard Van Beurden, waarbij het Octet gevormd werd door musici van het Gelders Orkest (het Symphonie-orkest uit Arnhem) en dirigent Tijmen Botma. De beide concertreeksen met Jazz trompettist Erik Vloeimans. Het WCM '05 met top dirigent Ivan Meylemans, waar ook een hele fijne persoonlijke vriendschap uit is ontstaan. Elke compositie opdracht is ook weer een mijlpaal. Tja, dat is wel eens de moeite waard om te tellen hoeveel dat er zijn. Wel enkele tientallen, dat zal ik toch eens gaan uitzoeken op korte termijn. En niet te vergeten de prachtige muziekzalen waar we gespeeld hebben, het Muziekgebouw aan 't IJ, de concertzaal in Tilburg en laatst nog de Beurs van Berlage in Amsterdam.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als bestuurslid van het orkest?
Geld en mensen!! Nee, da's niet waar....De grootste uitdaging is te zorgen dat de bezetting van het orkest goed is, maar ook zorgen dat er voldoende uitdagingen klaar liggen voor het orkest. En zeker sinds het laatste anderhalf jaar, zorgen dat het orkest op het podium past.. maar tjonge jonge, wat gaat het goed en wat groeit het orkest. Wat hebben we een goed orkest en een fijne mensen bij elkaar!
Over een paar maanden zit het GFO op het podium tijdens haar 6e opeenvolgende Wereld Muziek Concours. Hoe leef jij naar zo'n moment toe?
Vooral hard werken om alle organisatorische zaken voor elkaar te krijgen. En verder zoveel mogelijk muziek maken. Naast het regelen veel oefenen om de muziek goed in te studeren (tot ergernis van de buren). En vooral als het muzikaal zo blijft gaan zoals het nu gaat, verheugen op een goede en gezellige studieweek waarin zowel de jury, de muzikanten als het publiek een geweldig uur muziek met elkaar beleven!
En wanneer is het WMC geslaagd voor jou?
Als de achterbank van mijn auto plat moet, om zo de vlag van het WMC mee naar huis te nemen. Dirigent Erik van de Kolk denkt wel dat hij die mee mag nemen naar huis, maar dat is natuurlijk niet het geval... haha!!
GFO leden en dirigent wensen Willie nogmaals van harte geluk met haar Koninklijke Onderscheiding, en hopen van harte nog vele jaren van elkaar te mogen genieten.