Afgelopen zaterdagavond verzorgde het GFO voor een uitverkochte zaal in theater Veluvine, haar traditionele nieuwjaarsconcert.
Deze keer met maar liefst drie jonge solisten en twee premières van originele werken voor fanfare!
Op het programma stonden bekende en onbekende lichte muziek in verschillende stijlvarianten: van kamermuziek tot bigband, van ballads tot funk en boogaloo. Fanfarelight was te horen in Cultura Ede, De Spiegel Zwolle en Amphion Doetinchem. Met de combinatie van jazz en fanfare wilde het GFO twee van oorsprong zeer uiteenlopende muziekstijlen verenigen tot een nieuw geheel. De ultieme samensmelting vondt plaats in het speciaal gecomponeerde werk Half/Half voor fanfare en jazztrompettist van Martin Fondse. De veelzijdige trompettist Eric Vloeimans is een musicus van internationale allure. Hij is een graag geziene gast op binnen- en buitenlandse (jazz)festivals en is onderscheiden met diverse prijzen zoals de Bird Award, de Boy Edgarprijs en twee Edisons. Vloeimans muziek is fris en origineel, maar met veel gevoel en respect voor traditie.
Fanfarelight zette de jazzmuzikant met zijn combo en het fanfareorkest in een ander licht. “Vloeimans speelt normaliter met een klein jazzcombo: heel intiem, maar minder afwisselend van klank”, legt dirigent Tijmen Botma uit. “Een groot orkest als een fanfare biedt meer mogelijkheden in bijvoorbeeld klankkleur, bezetting en effecten. Het orkest kan klein en fragiel klinken, maar ook spetteren en overweldigen. Dit geeft absoluut een meerwaarde aan de muziek van Vloeimans. Voor het GFO is het de uitdaging te klinken als een bigband, ook al beschikt een fanfare over meer en andere instrumentgroepen. We willen het publiek laten horen hoe veelzijdig zo’n orkest kan zijn. Mensen moeten niet het idee krijgen dat ze naar een fanfare luisteren. We tonen juist een veelzijdig orkest dat verschillende disciplines beheerst en daardoor hoogstaand musiceert met een fantastische solist.”
Zowel voor jazz- als fanfareliefhebbers was Fanfarelight interessant. Op het programma stonden jazznummers van Vloeimans, poparrangementen van bijvoorbeeld Phil Collins en authentieke fanfarewerken. Botma: “Fans van Vloeimans en van lichte muziek zullen zeker hun favorieten voorbij horen komen. Tussendoor stonden in hetzelfde genre fanfarecomposities op het programma. Voor onze achterban, maar ook om niet-kenners te laten kennismaken met de klank van het pure fanfareorkest. Hopelijk raken ze daarvan onder de indruk. Dankzij deze sandwichformule komt publiek op nonchalante wijze in contact met een ander, minder bekend genre. Zo hopen we natuurlijk ook weer nieuw publiek voor ons te interesseren en dat geldt voor Vloeimans net zo goed.”
Fanfarelight is mede mogelijk gemaakt door: Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, Fonds voor de Scheppende Toonkunst, Provincie Gelderland en het VSBfonds.
Nieuwjaarsconcert GFO in volledig uitverkocht Veluvine | 14-01-2025 |
BUMA Awards voor pioniers van de blaasmuziek | 21-11-2024 |
Samen musiceren is dubbel genieten! | 04-06-2024 |
Op bezoek bij De Hoop Stellendam | 21-04-2024 |