Verberg snelkoppelingen

Wat is een lektest?

Muzikanten Roliena (bugel) en Henk (bariton) zijn vanuit het Gelders Fanfare Orkest (GFO) vanaf het eerste moment betrokken bij de samenwerking met hoorspecialist Beter Horen. Allebei amateurmuzikanten, die naast het GFO, ook in hun eigen woonplaats bij een muziekvereniging spelen.

Roliena heeft al enige tijd oordoppen, maar gebruikte deze nauwelijks. Ze is zonder juiste instructie begonnen met het gebruik van oordoppen voor muziek,​ maar heeft niet kunnen wennen. Henk heeft nog nooit met gehoorbescherming gespeeld, maar is na een optreden wel eens met een piep in de oren (oorsuizen) van het podium gestapt.

Preventie gehoorproblemen
Preventie staat hoog op de agenda bij het provinciale orkest. Het orkest is hiervoor zelfs uitgeweken naar een meer geschikte repetitieruimte. "Met een geselecteerde groep muzikanten gaan we een jaar lang gehoorbescherming testen" vertelt Henk. Onderzocht wordt hoe het spelen met gehoorbescherming wordt ervaren, welk effect dit heeft op de muziekbeleving, wat de specifieke behoeften zijn en welke gehoorbescherming het beste bij het GFO past. Ze worden daarbij intensief begeleid en geïnstrueerd door Beter Horen.

Otoplastieken aanmeten
Tijdens de kick-off zijn oorafdrukken gemaakt, waarbij de muzikanten vooraf gecontroleerd zijn door een audicien. Die kijkt met speciale apparatuur of de gehoorgang vrij en geschikt is voor op maat gemaakte gehoorbescherming (otoplastieken). Soms is het nodig om vooraf de oren te laten uitspuiten bij de huisarts, pas daarna kan er een afdruk van de oren gemaakt worden. Eerst wordt een klein watje met een draadje in de gehoorgang geplaatst. Daarna spuit de audicien een oranje pasta in het oor tot aan de buitenkant van het oor. Dat voelt even een beetje onwennig, en omdat je oor helemaal afgedicht is ... hoor je helemaal niets!

Lektest
De op maat gemaakte oordoppen worden door Beter Horen gemaakt en kunnen daarna in één van de winkels van Beter Horen afgehaald worden. Na een instructie over het gebruik van en het onderhoud aan de nieuwe oordoppen, worden deze voor de eerste keer zonder filters in de oren gedaan. Om het optimaal functioneren te garanderen wordt een lektest uitgevoerd. Dan wordt de ruimte in de gehoorgang (tussen de oordop en het trommelvlies) met lucht op een minimale overdruk gebracht. De ruimte is dan afgesloten en als de druk in de gehoorgang een bepaalde tijd blijft staan, dan sluiten de oordoppen voldoende af om in gebruik genomen te worden.

De komende veertien dagen gaan we iedere dag de gehoorbescherming gebruiken, maar zonder de filters. Dat doen we om te wennen aan de gehoorbescherming in onze oren, maar daarover meer in de volgende GFO Beter Horen BLOG!

Reacties

Hoi, Ik speel bugel in een fanfare en zou graag wat meer informatie ontvangen over welke gehoorbescherming jullie nu precies gebruiken. Ook zou ik graag willen weten in hoeverre dit (of een goed alternatief) toepasbaar is voor jeugdige muzikanten die nog in de groei zijn. Ook wil ik graag weten van een collega blazer hoe je eigen muziek wordt ervaren met gehoorbescherming in. Groetjes, Edwin

Hallo Edwin, we hebben zojuist de Beter Horen Blog bijgewerkt. Daarin tref je alle informatie aan. Laat niet meteen de zwaarste filters toepassen in otoplasten en kies daarom voor een systeem met verwisselbare filters. Daarnaast rustig opbouwen, zodat je aan deze nieuwe situatie leert wennen ...

Reactie toevoegen